Food sovereignty on the coast of the Amazon: resistance through tidal food

Resistance through tidal food

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14244./2238-3069.2024/09

Keywords:

Amazônia. Soberania Alimentar. Maretórios. Autonomia.

Abstract

This presentation aims to analyze the role of Food Sovereignty in the fight to guarantee recognition of the sociocultural dynamics of traditional coastal and marine extractive populations, more specifically, on the Amazon coast, in the state of Pará. In the tidal waves that comprise the Resex-Mar Mãe Great in Curuçá, food sovereignty is practiced in an ancestral and collective way by coastal marine populations, all of this reflected in the working day, ordered by the temporality of the tide, which naturally results in food on the family table, featuring their own ways of preparing and eating the food, along with the sociability that comes from the shores of brackish water. In this way, food sovereignty is building tides through autonomy and food security, as instruments of life action and reproduction.

Author Biography

Jessica Nascimento, Universidade Federal do Pará

Mestranda em Sociologia e Antropologia na Universidade Federal do Pará (UFPA). Pós-graduanda no curso de Especialização em Direitos Humanos e Contemporaneidade na Universidade Federal da Bahia (UFBA). Bolsista 2019-2022 PIBIC/CNPq no Instituto Amazônico de Agriculturas Familiares (INEAF-UFPA). Atua como pesquisadora na área de populações tradicionais costeiro marinhas, soberania alimentar e maretórios. Também integrante do Grupo de Pesquisa sobre Movimentos Sociais, Educação e Cidadania na Amazônia (GMSECA-UEPA) e do Grupo de Estudos Interdisciplinares sobre Biodiversidade, Sociedade e Educação na Amazônia (BIOSE-UFPA).

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Published

2024-12-13